Scandindustrial

Hogyan lehet Beni Ourain szőnyeged olcsón? (És kevesebb hajad...)

2017. február 02. 11:14 - Scandindustrial

...mert garantált, hogy kitéped a felét, mire elkészülsz. Viszont megéri; életem nyula szerint még mindig sármos vagyok, és van egy 500 Eurós szőnyegem, illetve valami ahhoz nagyon hasonló, csak töredékáron.

Hogy miről is van szó?

fc76635b7553636fe30f0197e4005747.jpg

Tuti, hogy (majdnem) mindenki találkozott már ezzel a szőnyeggel, bolyhos, puha, fehér vagy törtfehér és ilyen négyzethálós minta van rajta. Eredetileg Marokkóból származik és mire Európába jut, rendesen megemelkedik az ára, ami betudható az egzotikumnak illetve a kézimunkának, ráadásul sok kézimunkának, ezek a szőnyegek akár egy évig is készülnek és általában hatalmasak.

Az enyém nem hűdenagy, kb. másfélszer két méter az egész, lehetne nagyobb, de nem panaszkodom, ide elég. Kalandos úton jutottam hozzá, hosszas netes keresgélés után a kedvenc kolléganőm ajánlotta fel az övét, cserébe a juta szőnyegemért, mert ezt tiszta szívből gyűlölte. Valahol érthető, hiszen tiszta gyapjú, ebből kifolyólag hullatja a szőrét rendesen, de valamit valamiért, ugye.

004.jpg

Ez volt a kiindulási állapot, sugárzik belőle a megvetettség és gyűlöltség. Meg a mocsok. Nem írom le a tisztítási folyamatot, hosszú, szenvedéssel teli történet lenne, ha ilyesmihez juttok, inkább adjátok be a szőnyegtisztítóba, tisztább is lesz, és a hajatok is megmarad. 

Mindenesetre eljutott a tisztaság kétes állapotába, majd négy (!) napon keresztül száradt egy állványra terítve a maximum fokozaton bömbölő konvektorom mellett. Beleőszültem...

003.jpg

Teljes száradás után nekiugrottam a szélén lévő csíkok festésének. A minden drogériában, illetve kis vegyeskereskedések némelyikében kapható textilfestéket használtam, kis, színes doboz, két tasak fekete por van benne, na, tasakonként egy liter lobogva forró víz és egy evőkanál só, jól összekevertem, hagytam hűlni kicsit, hogy szét ne olvassza a műanyag flakont, aztán áttöltöttem és hajrá. Ablaktisztító folyadék volt előtte benne, de a muszáj nagy úr.

002.jpg

Itt látható (nagyjából) a módszer. Két üveglap, támasztékul szolgáló szerszámos láda, a másik oldalon pedig munka közben a térdeim. Miután a helyére tologattam a két üveglapot - gondolván, hogy hókotró jelleggel majd árkot váj magának a szálak közé - még szükség volt egy kis fésülgetésre is, mert a hókotró effektus nem 100%-os... Ehhez az eggyel korábbi képen látható ritka fogú fésűt használtam, bevált, ajánlom (már ha van olyan elszánt valaki, hogy utánam csinálja ezt a tortúrát). A fésű másik feladata a festék szálak közé masszírozása, ezt eleinte a kezemmel csináltam, rajta egy zacskó, de a fésű praktikusabb és könnyebben kezelhető.

stj02317.jpg

Ez pár másodpercnyi fésülés eredménye. Egen, egy hangyányit hullik a szőr...

stj02307.jpg

Első szakasz vége, a nagy rombusz, ahogy elneveztük.

001.jpg

Második szakasz, az egyik 'ragtapasz'. Az alábbiak pedig a kész állapotot mutatják, a helyén. 

stj02340.jpg

stj02345.jpg

stj02371.jpg

stj02373.jpg

Mint látható, a minta nem tökéletes, helyenként alig látszanak a vonalak, satöbbi. Nos, nem volt cél a tökéletesség, az eredetieknél hogyúgymondjam hanyagul kezelik ezt a szín meg egyenesség dolgot, mint valami úri passziót és ettől a kis tökéletlenségtől lesz szép, legalábbis szerintem.

Összegezve: másfél hét szívás, fekete jobb kézfej, eldugult (deazótamegjavított) porszívó, némi birkaszőr itt-ott a lakásban, de akkor is megérte, hihetetlenül puha, vastag, meleg, szép, imádom. Hosszú szőrű gyapjúszőnyeget amúgy nem iszonyat horror áron lehet találni apróhirdetési portálokon, a festék 700 Ft körül mozog, így az árát is alacsonyan lehet tartani. Mindenképp kell hozzá fésű, két vékony és merev lap, üveg, vagy műanyag, ez részletkérdés, és fólia a szőnyeg alá, nehogy a padlóra is felfessétek a mintát. A juta szőnyeg nyolcezer volt anno öt éve, amortizáció, tudomisén, érhetett 3000 Forintot saccperkábé, őszőnyegsége meg egy az egyben jött, szóval alacsony a büdzsé. 

A első fotót a Pinterest szolgáltatta, a munkaközbenieket jómagam és a telefonom, ez látszik is, a kész állapotot pedig Scandinavian Point Judit követte el, ezúton is köszönet neki.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://scandindustrial.blog.hu/api/trackback/id/tr2312176184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása