Scandindustrial

Hogyan NE újíts fel komódot

2017. december 26. 11:24 - Scandindustrial

A sztori valamikor augusztus közepén kezdődött, amikor is drága unokahúgom úgy döntött, hogy feltétlenül nálam kell kikötnie a régi cipőszekrényüknek, mert az nekem majd nagyon jó lesz. Akkortájt még nagyon jó is lett volna, ha minden úgy alakul, ahogy szerettem volna, de ez a lehető legritkább esetekben történik így.

Alaphelyzet:

p70819-120516_1.jpg

Laminált kis komód, vagy mi, helyenként elvált róla az élfólia, de sebaj, úgyis lefestem, méghozzá átgondoltan és kiváló minőségben. Bizony. Tehát leszedtem az ajtókat, kivettem a fiókokat, majd nekiestem a szivacshengerrel és vízbázisú alapozóval. Ez volt az első hiba...

A víz ugyanis előszeretettel szívódik bele mindenbe, ami kicsit is porózus. A forgácslap például pont ilyen, és amikor megszívja magát vízzel, akkor ugye megduzzad. Mivel a laminált részeken nem tud átszivárogni, az éleknél jut be a legkönnyebben. 

Íme:

p71226-101606_1.jpg

Szívtam a fogamat, de ez van, messziről úgyse látszik, majd lesz valami. Mehetett rá a fedőréteg, azaz fehér zománcfesték. Mivel egy idióta vagyok, szintén vízbázisú, mert hát már úgyis mindegy. Hála az égnek, az alapozón nem jutott át, viszont cirka fél napig voltam ideggörcsben, mikor leesett, hogy mit is csináltam. Ennek ellenére megszáradt, sőt, meglehetősen erősen tart, gyakorlatilag egy atomtámadást is kibírna. Remek, akkor csináljunk rá fogantyúkat, mert az eredetiek nem igazán tetszettek!

Nagyon menő lett az elmúlt években a bőrszíjból készült fogantyú, úgyhogy amellett döntöttem. Főleg, hogy már a kéksárga svédeknél is lehet kapni, ami a biztos jele annak, hogy lassan kimegy a divatból... Sebaj, csináljuk! Méricskéltem egy sort, amiből gyorsan kiderült, hogy a régi övem nem lesz elég a normális fogantyúkhoz, tehát ki kell találni valami mást. Összesen hat, kis méretű hurokra volt anyag, azaz maradt nyolc felesleges lyuk a komódon. Remek, vissza az egész, azokat be kell tömni!

A fatapaszom betonkeménységűre száradt, ki kellett találni rá valamit, de gyorsan; végül műanyagot olvasztottam, és azt csurgattam bele a lyukakba. Ha visszatekerhetném az időt, inkább elmennék fatapaszért, mert ennyit már rég kínlódtam ilyen kis problémával. Természetesen ez azzal is együtt jár, hogy meg kell kicsit csiszolni a töméseket, ami a festék automatikus szublimálását hozta magával az érintett területek környékén, azaz festhettem újra az egészet, alapozással együtt. 

p71226-101634_1.jpg

Ezek után végre feltehettem a fogantyúkat, ami a fiókoknál nem is okozott semmilyen problémát. Kerestem hat egyforma, rozsdás csavart, szépen betekertem őket a helyükre, majd visszatoltam a fiókokat a szekrénybe. Nagyszerű, jöhet a két ajtó. 

FONTOS!!! Mindig ellenőrizni kell a csavarok hosszát!

p71226-101701_1.jpg

Amennyiben ezt nem teszitek meg, úgy járhattok, mint az egyszeri hülyegyerek (én), ugyanis nemes egyszerűséggel hozzácsavaroztam az ajtókat az étkezőasztalhoz. Természetesen könnyedén javítható a dolog, kicsavartam, visszacsavartam az asztaltól kicsit távolabb, majd elégedetten tekintettem meg az asztallapon éktelenkedő két lyukat, amiket meghagytam agyatlanságom mementójaként.

p71226-101742_1.jpg

A végső simítás az ajtók visszacsavarozása volt a szekrényre. A bal oldalit sikerült valahogy egyből eltalálni; ahogy meghúztam a csavarokat és becsuktam, alul-felül egyforma volt a hézag, könnyedén járt, tökéletesen csukódott. Lelkesen felraktam a másikat is, majd lendületesen becsaptam. Mint kiderült, ez hiba volt... A második ajtó beállítása nem lett automatikusan tökély, és hogy ezt szemléltesse is nekem, egy reccsenéssel lekapta a festéket a szekrény alsó éléről.

p71226-103640.jpg

Ez volt az utolsó csepp a pohárban; ha lett volna nálam balta, szétvertem volna az egészet. De nem volt. Késznek nyilvánítottam, és úgy döntöttem, hogy majd csak messziről fogom szemlélgetni, az nem fáj annyira. 

p70827-170039.jpg

Tanulság: ne állj neki semmilyen bútor felújításának hűbelebalázs módjára, és csak akkor csináld, ha minden felszerelésed és alapanyagod megvan hozzá! És feltétlenül tanulj az én hülyeségemből!

De azért belakva egész jól néz ki...

p71226-102627_1.jpg

Persze megbékéltem a dolgaival azóta, amit meg lehetett, azt kijavítgattam, aztán három hónapig néztem, ahogy ott áll üresen, és reménykedtem, hogy hamarosan kerül bele ez-az. Persze azóta se, és most már nem is fog. Az legalábbis biztosan nem, amire szántam; valaki más fogja megtölteni a kis cumójával, valahol máshol, ugyanis megválok tőle, cserébe egy székért, vagy fotelért. Ha valakit érdekel, facebookon, privátban elér.

A képek iszonyatos minőségéért mindenkitől elnézést kérek, ez van, ezt kell szeretni. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://scandindustrial.blog.hu/api/trackback/id/tr9413524123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

commentes nikk 2017.12.27. 10:14:41

Ilyen bútort eleve nem lehet/szabad felújítani, ez nem is igazi bútor, már abban az értelemben, hogy funéros szar, ha meguntad, ki kell dobni, és fillérekért venni másikat.

Nancsibacsi 2017.12.27. 13:42:06

Ezért szerinted milyen fotelt adnak - hasonló módon "felújítottat"? :-D Ez simán sz.rul néz ki - és ha szépen volna kivitelezve, akkor is úgy nézne ki. Egy natúr bútorlap sok lakásba odaillik, egy fehérre meszelt izé, meg nadrágszíjjal kb romkocsmákba való, máshová nem.

Egyébként faforgácslap bútort felújítani nem szabad festéssel - legfeljebb öntapadós fólia jöhet szóba.

Hozzászólok 2017.12.27. 14:07:15

Szerintem sem jó ez a bőrszíj. És ha már szóbakerült az ikea, van ott kb 100 ftért kis kerek műa gomb, amit klasszikus szimmetriával elhelyezve jobban nézne ki a végeredmény.

Én is azt tapasztalom mindig, hogy ha már csinál a zember vmit akkor csinálja rendesen. Mondjuk ennek az a folyománya (nálam), hogy a tökéletlenséget elkerülendő sokszor nem csinálok semmit...
Mindent összevetve elégedett lehetsz magaddal, mert te csináltál valamit, nemcsak tapasztalatot gyüjtöttél, hanem segítő szándékkal el is mondtad!
Köszi és búék!

Attilajukkaja 2017.12.27. 17:20:54

@commentes nikk:
"Ilyen bútort eleve nem lehet/szabad felújítani"
Én is pont ezt akartam mondani! :o)

abrak_a_dabra 2017.12.27. 17:27:04

Lécci, lécci ne sértegesd a kecskét!

Egyébként megfordult a fejemben, hogy ez most komoly-e, mert viccnek elég durva.....

Scandindustrial 2017.12.27. 17:51:41

@abrak_a_dabra: Véresen komoly, de csak a kedvedért. Milyen kecskét?

Attilajukkaja 2017.12.27. 17:54:46

@Scandindustrial:
" Milyen kecskét?"
Mekk Mester egy kecske volt.

Scandindustrial 2017.12.27. 17:56:00

@Attilajukkaja: Ja, azt hittem, en sertegettem valami kerodzot. Eszemben sincs ugyanis.

Attilajukkaja 2017.12.28. 14:01:13

@Scandindustrial:
Szó sincs ilyesmiről! :o)
Soha nem is volt.
Lassan BUÉK mindenkinek!
süti beállítások módosítása